EMELIE DAHLSTEDT

Uppdrag i Moderliv:

Doula

Erfarenheter:
  • Diplomerad doula via Din gravidcoach 2021.
  • Utbildad i Aktivt föräldraskap 2019.
  • Socionom och genusvetenskap
  • HBTQ-kompetens samt erfarenhet av IVF-behandlingar.

Upptagningsområde: 

Bor i Helsingborg. Tar uppdrag i Skåne och Halmstad. Reseersättning vid resor längre än 45 minuter enkel väg.

Min drivkraft:

Mitt första barn föddes en sommardag och det var som en fest. Jag har aldrig känt mig så stark och glad. Såhär i efterhand kan jag se att det finns mycket som kunnat vara annorlunda, om jag bara hade vetat. Jag var med i ett avsnitt av Förlossningspodden och där någonstans förstod jag att jag ville bli doula. I september 2021 utbildade jag mig till doula och cirkeln är sluten. Jag tänker att graviditeten och födseln kan liknas vid en resa. Den kan vara snårig eller som ett rakt och upptrampat spår. Känslorna och tankarna kan ta omvägar eller genvägar. Kanske vet du/ni exakt hur ni vill att resan ska vara och vad den ska innehålla. Kanske känns det pirrigt och kraftfullt. Kanske känns vägen osäker och otydlig. Längst där borta finns det efterlängtade målet. Oavsett hur födseln går till, om bebisen föds vaginalt eller genom kejsarfödsel, oavsett om du lever i en relation, om ni är två eller flera eller om du är självstående. Det finns ingen “rätt födsel”, bara olika. Det finns så mycket kraft i varje människa som behöver få komma ut. En del behöver mycket stöd ofta, andra några tips och råd på vägen. Som doula kommer den födandes och partnerns behov vara det som styr vilket stöd jag ger. Jag vill förmedla en känsla av styrka, omtanke och trygghet på samma gång. En väg in i föräldraskapet med förutsättningar för en trygg anknytning.

En födsel är en upplevelse som sällan går att jämföra med andra händelser i livet och då om någon gång önskar jag att både den födande och partnern får nå sin fulla potential.

Personligt:

En 37 år gammal tvåbarnsmamma med barn på 3 och 6 år. Jag är själv HBTQ-person och har erfarenhet av IVF-behandlingar. Jag är socionom, har läst genusvetenskap och har jobbat med normer och bemötande i skolans världen. Nu jobbar jag med barn och familjer inom kommunen och är utbildad gruppledare i föräldrastödsprogrammet Aktivt föräldraskap. Höjdpunkterna i mitt jobb är när familjer hittar vad som är viktigt för dem och kan röra sig i den riktningen. Det finns så mycket kraft i varje människa som behöver få komma ut.

Kontakt:

[email protected]